Papağan türlerinden, evcil olan bir kuş çeşididir. Avustralya kıtasına özgü bir cinsin içinde kalmış tek türdür. Kendisi minik ama kuyruğu uzun bu kuş genellikle yeşil ve sarı tüylere sahiptir. Kanatlarında ise siyah taraklar yer alır. Kırmızı papağanlar ve incir papağanlar ile muhabbet kuşları akraba olarak kabul edilmektedir.
Ortalama olarak 18 cm uzunluğundadır ve yaklaşık olarak 30-40 gram civarında gelirler. Gırtlak bölgelerinde çeşitli benekleri vardır. Gagaları genellikle zeytin yeşili renktedir, parmakları ve bacakları hafif mavimsi tonlardadır. Erkek muhabbet kuşlarının burun kısımları mor ve pembe tonlarındayken; dişilerin burunları beyaz tonlarındadır. Ancak dişilerde yavrulama döneminde burun rengi kahverengimsi bir tona dönüşür.
Muhabbet kuşları görünüm açısından küçüktür ama oldukça aktiftirler. Kafeste yaşamaları gerekmektedir ama ara ara evde dışarıya bırakılmaları gerekir. Aksi taktirde uçuş yetilerinde gerileme görülmektedir. Kafeslerinde mutlaka beslenmeleri, su içmeleri ve eğlenmeleri için objeler bulunmalıdır. Ayrıca üzerlerinde durmaları gereken ve kafese monte edilen çubuklara gereksinimleri vardır.
Beslenmek için kendilerine özel üretilen yemlerden faydalanırlar. Ancak muhabbet kuşları da tüm papağan türleri gibi otçuldur. Muhabbet kuşlarının obeziteden korunmaları gerekmektedir. Ayrıca çeşitli yiyecekler kuşların sağlığı için zararlıdır. Yemler dışında nadir olarak haşlanmış yumurta gibi hayvan proteini içeren yiyeceklerden tüketebilir. Bu durum kuşların daha iyi gelişmesine ve hızlı büyümesine yardımcı olmaktadır ama gereğinden fazla tüketilirse; sağlıkları risk altına girer. Alkol, çikolata, avokado, kafein, laktoz, sarımsak ve soğan gibi maddeler muhabbet kuşları için oldukça zararlıdır ve kesinlikle verilmemelidir.
Papağan türleri arasında konuşma özelliği ile bilinen erkek muhabbet kuşlarıdır. 1994 yılında, Puck isimli muhabbet kuşu 1,728 kelime ezberleme özelliği ile Guinness Rekorlar Kitabı’nda yer almaya hak kazanmıştır. 2001 yılında ise Victor isimli muhabbet kuşu, sahibi ile diyalog halinde konuşabilmiştir. Konuşmalarında kendi görüşlerini sergilemesi de oldukça önemli bir özelliğidir. İddialara göre kuş, kendi ölüm tarihini de tahmin etmiştir ama araştırmacılarca bu kabul görmemiştir. Siz de muhabbet kuşunuzun konuşmasını isterseniz; kendisiyle sürekli diyalog halinde olmalısınız. Küçük eğitimler sayesinde sizin de muhabbet kuşunuz diyaloglar kurabilir.
Muhabbet kuşunuzun bakımı için çok çaba sarf etmenize gerek yoktur. Kafeslerinin içinde yer alan beslenme kaplarından ve su kaplarından kendileri ihtiyaç duydukça beslenebilmektedir. Banyo gereksinimleri yoktur. Gagalarıyla kendilerini temizlerler. Kafeslerinin bakımını sürekli olarak yapmanız hem kuşunuzun sağlığı için hem de koku oluşmaması için önemlidir. Bunlar dışında muhabbet kuşunuz sizden sadece ilgi ve sevgi beklemektedir.